Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko odsączyć. Dodać cukier i cynamon, dobrze wymieszać.
Wszystkie sypkie składniki połączyć z proszkiem do pieczenia, podzielić na trzy części. Do formy (25 x 40 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą) dać 1/3 sypkich składników, na nie połowę startych jabłek, na jabłka kolejną porcję składników sypkich, następnie pozostałe jabłka.
Na wierzch wyłożyć trzecią część sypkich składników i wiórki zimnego masła. Piec ok. 55 minut w temp. 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wielki Post rozpoczął się, w magazynie kulinarnym „Ewa gotuje”...
W gorącej kąpieli wodnej roztopić 150 g czekolady. Odstawić do wystudzenia...
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...
Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę...
Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...