Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posolić i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wlać zimną wodę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i na 30 minut wstawić do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować. Przełożyć do formy o średnicy 25 cm (wykleić dno i boki). Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 15 minut, usunąć papier i piec przez kolejne 15 minut.
Przygotować nadzienie. Do miski wybić jajka. Dodać żółtka. Roztrzepać. Przyprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodać śmietanę.
Boczek pokroić w zapałkę i podsmażyć na suchej patelni. Dodać posiekany czosnek. Przyprawić listkami tymianku.
Na upieczone ciasto nałożyć usmażony boczek. Zalać jajkami (można też dodać trochę startego sera żółtego).
Piec przez 35-40 minut w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek w całości wypełnią dania kuchni francuskiej. Do pierwszej...
Mięso pokroić na zgrabne kawałki. Włożyć do zamykanego naczynia, dodać drobno pokrojo ...
Mak zaparzyć gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuścić dwa razy przez maszynkę d ...
Żółtka wybić do miski. Dodać olej arachidowy oraz jasny i ciemny sos sojowy...
Mięso pokroić na plastry, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć ...