/ Przepisy / Zapiekanka po irlandzku

Opis przygotowania

Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Po chwili smażenia dorzucić mięso. Wymieszać. Gdy się podsmaży, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz groszek. Przyprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem i liściem laurowym. Wlać sos Worcester oraz Guinness’a. Gdy piwo odparuje, dodać przecier pomidorowy oraz bulion wołowy. Wymieszać i odparować.

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać masło i mleko, utłuc.

Mięso z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego. Nałożyć ziemniaki. Wyrównać. Posypać tartym serem żółtym.

Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (pod koniec z funkcją grillowania).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 291
Ewa gotuje - odc. nr 291

Ponieważ wielu naszych rodaków na swoją nową ojczyznę wybrało Irlandię,...

 

Podobne przepisy

Nóżki indycze w piwie

W jednym garnku...

Dorsz na parze z sosem maślanym

A do tego zielone szparagi...

Szynka w glazurze

Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę...

Polędwiczki w sosie porowym

Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...

Wróć do listy przepisów