/ Przepisy / Zupa zoproska

Opis przygotowania

Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Po chwili zalać wodą (ok. 1 ½ l). Przyprawić liściem laurowym i kminkiem. Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone grzyby, jak też wlać wodę. Posolić. Przykryć i gotować do miękkości.

Słoninę pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni. Gdy powstaną skwarki wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić odrobiną gorącej zupy (1-2 chochle), przelać do garnka i zagotować.

Podawać z tłuczonymi ziemniakami, posiekaną natką pietruszki oraz listkami mięty. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 439
Ewa gotuje - odc. nr 439

Choć tym razem gotowanie zacznie się od góralskiej zoproski, czyli wywodzącej...

 

Podobne przepisy

Kartoflanka

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...

Zupa truskawkowa

Truskawki umyć, usunąć szypułki...

Cappuccino pomidorowe

Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku...

Flaczki z kalmarów

Przysmak z Kołobrzegu;-)

Wróć do listy przepisów